Bij jouw eigen verantwoordelijkheid en keuzes maken in het leren hoort ook een flexibel rooster. Daarom kun je naast de klassikale vaklessen ook elke week kiezen voor keuzewerktijdlessen: KWT.
In de KWT kies je voor extra lessen van bepaalde vakken, voor meer uitleg of voor extra uitdaging. Evaluaties van de keuzewerktijd tonen aan dat de keuzevrijheid niet te groot mag zijn, het aanbod aan keuzes duidelijk en goed georganiseerd. Daarom heeft Lucent de keuzewerktijd duidelijker ingedeeld en doorontwikkeld naar vijf soorten maatwerk:
1 Spreekuur (coach, SU)
2 Vraaguur (vakdocent, VU)
3 Werkuur (begeleider, WU)
4 Maatwerkuur (specialist, MW)
5 Keuzemodule (moduledocent. KM)
De coach nodigt de leerlingen uit en bespreekt de individuele doelen, voortgang, evaluatie, reflectie en plannen van de leerling of spreekt met groepjes. De leerling kan zich niet uitschrijven.
Vraaguur (vakdocent, VU) De leerling kan zichzelf voor een spreekuur vooraf inschrijven, de vakdocent kan de leerling ook uitnodigen (bijvoorbeeld bij onvoldoende beheersing van de leerstof).
De leerling kan na de laatste les of als er geen vakles is (vnl. bovenbouw) in het werkuur de opdrachten of het huiswerk maken. Ook kan de begeleider leerlingen helpen bij zelfstudie, leren leren en/of oefenen van basisvaardigheden zoals lezen, rekenen.
Maatwerkuur (specialist, MW) In dit maatwerkuur geeft de specialist (docent, rt’er of psycholoog) extra groepsinstructie en/of individueel maatwerk op het gebied van taal, rekenen, leren leren of Frans.
Leerlingen kunnen zich inschrijven voor een gehele module van zes werken met bijvoorbeeld drama, dans, koken, muziek, ehbo, lezen, fotografie, eco-team, Engels, debatteren, programmeren, zelfverdediging, onderzoeksvaardigheden e.d.